Какви са цените на винетките в Австрия?

Ако сте решили да се отправите към Виена или Залцбург за семейната екскурзия с личния си автомобил, то не е достатъчно само да проверите маршрута и да си начертаете пътя. Има и други важни неща, които са задължителни ако смятате да пътувате до Австрия и това са винетките.

Пътуващите по магистралите в Австрия е задължително да притежават винетен стикер, като той е задължителен както за автомобилите, така и за мотоциклетите. Ако вашата екскурзия ще трае само няколко дни или седмици, то можете да изберете от различните по продължителност винетки. Например, с валидност от 10 дни, 2 месеца и 1 година. Винетки можете да закупите от обичайните за целта места, като бензиностанции, магазини за цигари и др., като задължително го направете още след преминаване на границата, защото контролът за винетен стикер се извършва от патрули по пътищата, както и с камери. Освен с винетка, обаче, за някои специални пътища и тунели се изисква и заплащането на пътна такса за преминаване.

И след като получихте тази информация, може би се интересувате и какви са цените на винетките в Австрия? Цената за автомобили и превозни средства с макс. допустима маса 3.5 тона, като не доплащате ако пътувате с ремарке, каравана или платформа е в зависимост от продължителността на винетката. Стикер за 10 дни ще ви струва 9.40 EUR, за 2 месеца 27.40 EUR, а за една година 91.10 EUR. Като от 2018 г. в Австрия можете да закупите и дигитална винетка, чиято цена е като на останалите обикновени стикери, но важното е, че можете да я закупите за най-рано след 18 дни, тоест това трябва да се случи 18 дни преди старта на пътуването ви.

Както споменах, има и участъци от пътната мрежа в Австрия, където се заплащат допълнително пътни такси, като в зависимост от тунела и цената е различна. Тя варира средно от 5 до 12 EUR, като е добре преди да предприемете пътуването си да проверите дали минавате през тези тунели и участъци. Mожете да разгледате официалния сайт с повече информация за пътищата в Австрия от тук.

Относно горивата в Австрия, цените им са не по-различни от тези в България, като дизелът се търгува за около 1.03 EUR, а бензинът за около 1.08 EUR за литър. Така че няма да срещнете големи различия в цените на горивата.

След като вече сте подготвени с полезна информация относно вашето пътуване, няма какво да ви спре да преоткриете красотата на австрийските ширини.