Е-винетки в България – цени за 2021 година

Както знаете, събирането на пътни такси в България се случва, чрез закупуване на винетка. Но след въвеждането на промените от страна на Закона за пътищата от началото на 2019г. в България се въведоха промени свързани с документа за събиране на такси при използване на републиканската пътна мрежа. Накратко, винетките у нас се превърнаха в електронни такива, като отпадна и нуждата да има залепени стикери върху стъклата на автомобилите.

Цени на Е-винетки за Леки автомобили

Цените на винетките през 2021 г. остават непроменени, като уикенд винетката за леките автомобили е 10 лв., седмичната е 15 лв., месечната – 30 лв., тримесечната – 54 лв., а годишната – 97 лв.

Цени на Е-винетки за бусове и камиони с маса над 3.5 т за 2021

Разбира се, цените на винетките за бусове и камиони с маса над 3.5 т са по-високи. Като цените са според категорията на превозното средство.

Дневната винетка за всички превозни средства над 3,5 тона струва 23 лв. За превозните средства с тегло между 3,5 и 12 т, екокатегория Евро 0, I или II, седмичната е-винетка е 53 лв., а месечната – 105 лв.

За екокатегория Евро III, IV, V или EEV – седмичната е-винетка е 40 лв., а месечната – 80 лв.

Цени на Е-винетки за тежкотоварни камиони с маса над 12 т за 2021 година

Седмичната винетка за тежкотоварните камиони с маса над 12 т и с екокатегория Евро 0, I или II струва 87 лв,. а месечната – 174 лв. Водачите на такива превозни средства могат да закупят и дневна винетка на цена 23 лв.

За емисионен клас Евро III, IV, V или EEV седмичната винетка е 67 лв., а месечната – 134 лв. Дневната е на същата цена като на екокатегория 0, I или II, а именно 23лв.

Проверка за валидността на вашите е-винетки, можете да направите от тази страница на Vinetka.eu в рамките на няколко минути. Единственото, което се изисква от вас е да въведете регистрационния номер на вашия автомобил, като държавата за регистрация е зададена по подразбиране на България.

Както и в останалите страни в Европа, така и в България през 2021 година има такси за преминаване през определени части на пътната мрежа. Една такава е отсечката по моста в посока от Гюргево към Русе (към България). Тук е важно да отбележим обаче, че цената за преминаване от Русе към Гюргево (към Румъния) е различна.

Другият участък, където се заплаща цена за преминаване в България е преминаването по Дунав мост Видин – Калафат. Така че преди пътувания към или от Румъния, се запознайте с цените и начините на заплащане на тези такси.