Какви цени на горивата да очакваме в Европа?

Навсякъде по света цените на горивата търпят чести промени. Именно поради тази причина е добре преди всяко предприето пътуване да сравняваме цените на горивата, които използваме, за да определим кой ще бъде най-изгодния за нас начин на предвижване.

Нещо, което може би всеки знае за България, но то важи и за цяла Европа, е това, че цените на горивата са по-скъпи на бензиностанциите на магистралите и по-евтини ако слезем от магистралата и отидем в близкото до нея населено място. Например, ако в България разликата е малка, то в Австрия или Германия, разликата може да варира от 10 до 15 евроцента за литър, в зависимост от бензиностанцията.

При наличието на добра навигация, можете да използвате функциите за намиране на най-близката бензиностанция до пътя и да потърсите такава като слезете от магистралата. Като едва ли ще ви се налага да отклоните с повече от 1 км.

Различните горива са и с различни цени не само в България, но и в цяла Европа. Дизеловото гориво винаги е било предпочитано за по-дългите пътувания, като обикновено дизеловите автомобили имат много голям пробег с едно зареждане на резервоара до горе. Именно това ги прави и много удобни за дълъг път. Това ни позволява и да избираме къде да заредим и да го правим там, където ще ни бъде изгодно, а не където се налага да го направим, защото горивото свършва. Другото предимство на нафтата е, че е налична навсякъде и можете без проблем да зареждате от нея.

Относно газта в Европа, с нея има един основен проблем и той е, че накрайниците за зареждане са различни и ако ви предстои пътуване е добре да се снабдите с необходимите преходници, които се продават в магазините за газови уредби.

Бензинът в Европа е със сравнително еднакви цени с тези в България, като в някои страни дори е по-евтин. Част от тях са Австрия, Босна и Херцеговина, Грузия, Естония, Кипър, Косово, Македония, Румъния, Сърбия и други. Mожете да разгледате официалния сайт с цените на горивата в Европа.

Така че при пътуване из Европа се информирайте предварително и направете планът си така, че да пътувате най-изгодно.