Нужна ли е Гражданска отговорност при пътуване в Европа?

Ако темата относно гражданската отговорност и зелената карта при пътуване зад граница ви вълнува, сте отворили да четете правилната статия.

В следващите редове ще получите ценна информация относно това какво е гражданската отговорност, какви са лимитите на тази застраховка, както и териториалното и покритие.

Най-общо казано този вид застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилите покрива щетите, които водачът на превозното средство причинява на други (трети) лица – телесни увреждания, смърт или материални щети. По този начин, застраховката на водачът виновен за ПТП покрива ремонтът на автомобилите или лечението на пострадалите. Но ремонтът на собствените му автомобил не може да бъде покрит от собствената му застраховка Гражданска отговорност. За тази цел има застраховка „каско“.

Лимитите на застраховка Гражданска отговорност за Република България са съответно:

– за неимуществени вреди, в следствие на телесно увреждане или смърт – 2 000 000 лв. за всяко събитие при едно пострадало лице и 10 000 000 лв. за всяко събитие при две или повече пострадали лица.

– за имуществени вреди – 2 000 000 лв. за всяко събитие.

Съгласно Кодексът на застраховането чл. 258 териториалният обхват на застраховката покрива 32 страни от системата, като това са държавите членки на ЕИП, както и Швейцария, Андора и Сърбия. А ако се чудите как в чужбина биха могли да проверят за сключена застраховка, това става по регистрационния номер на автомобила, който управлявате.

А ако пътувате в страните, които не са част от ЕС, ЕИП и МС, но са част от споразумението „Зелена карта“, вие се нуждаете от сертификат „Зелена карта“, показващ наличието на сключена застраховка. Това са държави като Албания, Македония, Молдова, Тунис, Черна гора, Босна и Херцеговина, Израел, Мароко, Турция, Беларус, Иран, Русия, Украйна. Ако желаете да получите повече информация относно „Зелена карта“ от НББАЗ, натиснете тук.