Какви са цените на пътните такси в Гърция?

Със затоплянето на времето се увеличават и пътуванията ни към любимата южна съседка – Гърция. Там използването на автомобилните пътища се заплаща в зависимост от изминатото разстояние, като гръцките магистрали са над 1600 км.

Плащането се извършва непосредствено преди влизането на платения участък от пътя, като цената варира между 4 и 7 евро за 100км. Размерът на пътните такси зависи от вида на превозното средство, като за класификацията имат значение височина и брой на осите. На някои магистрали класификацията се различава, но обобщено класовете могат да се разделят както на повечето места – мотоциклети и триколки, леки автомобили, бусове и автомобили с ремарке или без, и камиони с ремарке или без.

Тол таксите за лек автомобил по основните направления в Гърция зависят от посоката на движение, като започват от 2.40 евро посока Кулата – Солун и стигат до 16 ево за Атина – Спарта. Така че преди да предприемете пролетната си ваканция до Гърция проучете добре пътните такси, за да не бъдете изненадани неприятно. Като разбира се съществуват и алтернативни маршрути за пътуване от Солун до Атина например, които обаче ще ви отнемат повече време за пътуване, но ще спестите от заплащане на пътни такси. Там не се използват магистрали и средната скорост е по-ниска, но дистанцията в километри е същата.

Както знаете, в Гърция има множество острови и полуострови, докъдето за да стигнете има допълнителни пътни такси, така че преди да предприемете пътуването си, се запознайте с тях.