Пътни такси и цени на пътуване до Испания

Ако смятате да шофирате в Испания е добре да сте запознати с пътните такси и цените за пътуване там.

В Испания има два вида магистрали, като основната разлика между тях е, че едната е платена. Това са Autopista и Autovia. Платената е Autopista и пътните такси по нея са едни от най-високите. Таксите за километър варират според магистралата, по която шофирате, но е добре да знаете, че те са по-високи през лятото.

Повечето шофьори предпочитат да избегнат високите цени, като използват заобиколни маршрути, което прави магистралите спокойни, а останалите пътища – натоварени.

Категоризацията в Испания е 3 вида – леки, тежки 1 и тежки 2. В категорията леки спадат мотоциклети, леки коли без ремаркета или с такива без двойна гума и камиони, джипове и микробуси с две оси и четири колела.

В категория тежки 1 се отнасят камионите и автобусите с две и 3 оси, както и всички превозни средства с две оси и четири колела и ремарке с 1 ос и двойна гума.

В категория тежки 2 спадат камионите и автобусите, с или без ремарке, с четири или повече оси.

Така че е добре да знаете към коя категоризация принадлежи вашия автомобил, за да знаете и колко ще ви струва преминаването по магистралите в Испания. Относно горивата там, бензин 95 и 98 октана, както и дизел има навсякъде. Автогаз LPG също е лесно достъпен, но горива в туби са забранени.

За да избегнете пътните такси в Испания, можете да се движите и по безплатната магистрала Autovia. А ако се налага да използвате Autopista, можете да се запознаете с цените за пътуване от тук.