Пътуване в Италия – пътни такси и цени

Ако ви предстои пътуване до Италия е добре да се запознаете предварително с пътната им мрежа. Тяхната магистрална мрежа е добре развита и преминаването по основните им магистрали се заплаща.

Това, което няма да ви допадне обаче е, че магистралните такси в Италия са едни от най-високите в Европа и се изчисляват на база изминати километри, умножени по единична цена, като за километър тя зависи от категорията на МПС. Заплащането на тези такси можете да извършите на специални будки на магистралите, като при влизане се тегли билет, а на излизане се заплаща, като на места има и фиксирани такси за преминаване.

Няма как да подминете входните им врати, защото те са маркирани в жълто, оборудвани с Telepass. На изходните врати заплащате своята такса като е нужно да изберете вратата, според вида на плащането, което ще извършите – в брой, с карта, с Telepass и др.

В Италия превозните средства са разделени на 5 категории, като при всяка категория, цената на километър е различна. Тарифите са обикновена и планинска и ако пътувате с лек автомобил ще заплатите 0,07026 евро за километър, като след това се закръгля на 0.10 евро. Mожете да разгледате официалния сайт с повече информация за пътищата в Италия от тук.

Горивата в Италия са не по-различни, като бензин 95 и 98, дизел и автогаз LPG има навсякъде. Горивата в туби обаче са забранени.

След като получихте тази важна за вашите бъдещи пътувания, информация можете спокойно да се отправите към красивата и приказна Италия.