Македония – цени и такси за пътуване

Ако ви предстои пътуване посока Северна Македония, то сте попаднали на правилната статия, чрез която ще разберете за пътните такси в западната ни съседка.

В Северна Македония преминаването през основните магистрали се заплаща на специални будки по магистралите. Ако планирате добре пътуването може да избегнете тези такси, като не използвате платените пътища, но това не се препоръчва за шофьори, които не познават добре страната.

Моторните превозни средства, за които се плащат пътни такси в Северна Македония се делят на 4 категории – пътнически автомобили, пътнически автомобили с ремаркета (бусове, лекотоварни), бусове с ремаркета (лекотоварни с ремаркета, товарни и автобуси), бусове и други с ремаркета (камиони, автобуси) с повече от три оси, с височина измерена на първата ос над 1.30 м.

Съществуват две основни направления за тол таксите. Първото е от България до Скопие (през Кюстендил-Гюешево-Куманово-Скопие), като за автомобили от първа категория преминаването по това направление струва 1,63 евро, за категория две цената е 2,28 евро, категория три на цена 4,07 евро и преминаването с МПС от категория четири струва 6,02 евро. Второто основно направление е от България до Охрид (през Кюстендил-Скопие-Тетово-Охрид). Цените за преминаването по този мрашрут за отделните категории МПС са съответно: първа категория-3,90 евро; втора категория-5,53 евро; трета категория-10,24 евро; четвърта категория-14,80 евро.

Подробните тол такси за преминаване по магистралите в Северна Македония може да откриете на сайта www.amsmspi.mk, като са определени седем платени участъка: Куманово-Миладиновци; Миладиновци-Скопие; Скопие-Петровец; Петровец-Велес; Велес-Градско; Скопие-Тетово; Тетово-Гостивар.