Винетките в Румъния – цени и такси за преминаване

При използване на пътната мрежа в Румъния, задължително трябва да си закупите винетка, като още от 2010г те са електронни. След закупуването на такава, вие имате касова бележка с данните за вашия автомобил, която е задължително да пазите до връщането си обратно, понеже е възможно да ви бъде поискана на границата при излизане от Румъния.

В Румъния има 5 вида винетки, в това число – дневна, седемдневна, едномесечна, тримесечна и годишна. Разбира се, цените на винетките варират според вашия автомобил, като тези за леките автомобили са съответно – 3 евро за 7дни, 7 евро за 30дни, 13 евро за 90 дни и 28 евро за една година. Може би ви прави впечатление, че са доста евтини, в сравнение с цените в България, например. Румънска винетка можете да закупите както онлайн, така и на обичайните места за продажба – бензиностанции, магазини за цигари и др.

Разбира се, съществуват и такси за преминаване, които са от Гюргево към Русе и обратно, като в двете посоки цените са различни. Другото място, където се налага да заплатите е Дунав мост 2 Видин – Калофат, като на излизане от България се заплаща в лева или евро, а на излизане от Румъния в румънски леи или евро. Заплащането може да се извърши както в брой, така и на POS терминал.

Горивата в Румъния са същите като у нас и са налични навсякъде, като горивата в туби са разрешени – максимум до 10 литра обаче.

Както виждате, пътуването в Румъния няма да ви излезе скъпо, дори напротив, защото цените на винетките са двойно по-ниски от тези у нас. Така че планирайте добре и предприемете своето пътуване до северната ни съседка.