Цени и заплащане на пътни такси в Словакия

Решите ли да предприемете пътуване до Словакия с личен автомобил е повече от задължително преди това да бъдете добре информирани относно цените по пътищата и заплащането им.

Повечето от магистралите в Словакия се заплащат, като водачите на автомобили с общо тегло до 3.5 тона закупуват винетки. Като ако пътувате с ремарке, то изисква отделна винетка за ремарке. Винетките, продавани в Словакия са с различна продължителност и имат валидност от 7 дни, 1 месец и 1 година. Те могат да бъдат закупени на обичайните за това, места като бензиностанции, магазини за цигари, пощи и други. Добре е да знаете, че има цивилни патрули, които следят за наличието на винетка, така че е добре да се сдобиете с такава още при влизане в страната. При пътуване с автомобил над 3.5 тона се заплаща на база изминати километри.

Относно цените на винетките, те зависят от тяхната продължителност. Ако закупите винетка за 10 дни за автомобил до 3.5 тона, тя ще ви струва 10 евро, за един месец, тя е 14 евро, а за една година 50 евро. Както споменах, в Словакия има и винетки за ремарке, които са на същите цени, като тези за лекия автомобил.

Ако желаете да получите повече информация относно предстоящото ви пътуване до Словакия, натиснете тук, за да получите съвети към пътуващите от британската Автомобилна Асоциация.