Какво е заплащането и цените на винетките в Словения?

Ако сте решили да се отправите към Словения с личния си автомобил, е добре да се информирате предварително относно винетните такси и заплащането при преминаване през пътната им мрежа.

Повечето от магистралите в Словения се заплащат, като водачите на автомобили с общо тегло до 3. 5 тона закупуват винетки, а автомобилите над това тегло плащат на база изминати километри. Притежаването на винетка както от шофьорите на автомобили, така и от мотоциклетистите е задължително. Такива могат да бъдат закупени на обичайните за това места, като те са с различна продължителност от 7 дни, 1 месец и 1 година.

Цените на винетките в Словения са различни за различните категории автомобили. Цената за мотоциклети започва от 7.50 EUR за 1 седмица и стигат до 30 EUR за 6 месеца и 55 EUR за 1 година.

Цени на винетки за автомобили и кемпери – Седмична винетка за 15 EUR, едномесечна за 30 EUR и годишна за 110 EUR.

Цените за бусове и големи ванове и джипове са двойни на тези на автомобилите, съответно едноседмичната е 30 EUR, едномесечната е 60 EUR и годишната е 220 EUR.

В Словения има участъци от пътната мрежа, които се заплащат допълнително, като такъв е тунела Караванке, където трябва да заплатите 7.20 EUR за своето преминаване. Mожете да разгледате официалния сайт с повече информация за пътищата в Словения от тук.

Относно горивата в Словения, техните цени са едни от най-ниските в Европа, което със сигурност ще ви зарадва. Бензин 95 и 98 октана, дизел и автогаз LPG са налични навсякъде. Така че обмислете зареждането на тяхна територия при планирането на пътуване.