Какви са пътните такси и цените за пътуване в Сърбия?

Едва ли ще ви учуди факта, че преминаването по основните магистрали в Сърбия се заплаща. То се извършва на специални будки на самите магистрали, като ако планирате добре своя маршрут , можете да избегнете тези магистрали, но за сметка на удължено време за пътуване през Сърбия.

Там има 4 вида категоризации, според които се плащат пътните такси, които зависят от теглото и височината на превозното средство. Заплащането на магистралите в Сърбия можете да направите както в динари, така и в евро. Най-изгодно ще ви излезе ако заплатите таксите в динари с кредитна или дебитна карта, като по този начин ползвате курса на вашата банка.

В основните транзитни направления, от България за Унгария и от България към Хърватска, леките автомобили ще заплащат съответно 15.50 евро за първото направление и 13.50 за второто, като ако пътувате с ремарке цените се променят съответно на 22.50 и 20 евро. Тази цена важи и за бусовете, а при камионите с или без ремаркета и цистерни, цените са в порядъка от 40 до 90 евро. Mожете да разгледате официалния сайт с повече информация за пътищата в Сърбия от тук.

Няма да срещнете проблем с горивата в Сърбия. Бензин 95 и 98 октана и дизел има навсякъде. Автогаз LPG също е лесно достъпен. Относно горивата в туби – те са разрешени, но се дължи акциз. Преди да предприемете пътуване до западната ни съседка, се запознайте с камерите на граничните пунктове, официалната информация за пътищата и актуалните цени на горивата за по-спокойно и сигурно пътуване.