Какви са пътните такси и цените за пътуване в Турция?

Преди да се насочите на пазар в Турция e добре да се информирате относно това как стоят нещата по въпроса с пътните такси и цените за пътуване.

Разбира се, първо е добре да проверите към коя категоризация се отнася вашето превозно средство. В Турция има 5 такива, като първата е за автомобили, мотоциклети, включително малки камиончета и минивани. Втората категория е за ванове, пикапи, джипове, автобуси и камиони. В третата категория влизат автобуси, камиони и ремаркета, от клас 1 и 2, но с допълнителна ос. В категория 4 се отнасят автобуси, камиони, ремаркета от клас 1 и 2, но с две допълнителни оси. В последната 5 категория присъстват превозните средства с 6 и повече оси.

Пътните такси в Турция, разбира се, зависят от категоризацията и от съответния платен участък. Ако пътувате от Одрин до Истанбул с лек автомобил ще се наложи да заплатите 8.50 турски лири, ако сте с джип или ван 10.75, автобусите заплащат 15 турски лири, а камионите 19.50.

При пътуване по мостовете над Босфора (само в посока Азия), леките автомобили заплащат 4.75 турски лири, джиповете и вановете 6 турски лири, автобусите – 15 и камионите – 30.

Ако предприемате пътуване от Истанбул до Анкара се пригответе за по-високи такси. Съответно за леките коли те са 17.50 турски лири, за следващата категория 2 превозни средства – 21.75 турски лири, а за автобуси и камиони от 30 до 40 турски лири.

За повече информация относно пътищата в Турция, можете да посетите официалния сайт като натиснете тук.