Цени на винетките в Чехия

Пътуващите в Чехия, които желаят да се движат по магистралите в страната трябва да закупят своята винетки. Тези, които избират да се движат с мотоциклети, не се налага да закупуват такава. А автомобилите над 3.5 тона заплащат на база изминати километри.

Винетни стикери в Чехия можете да закупите на обичайните за целта, места – бензиностанции, магазини за цигари и т. н. Ако планувате да пътувате с ремарке – неговото тегло не се добавя към общото допустимо, така че цените на винетките си остават същите за вас. Съответно – 10 дневна винетка струва 310 CZK, което е около 12.20 EUR, месечна винетка струва 440 CZK, което е около 17,40 EUR и годишна – 1,500 CZK и 60 EUR. Както забелязвате, цените на винетките в евро са сравнително ниски, в сравнение с останалите страни в Европа, така че вероятно пътуването в Чехия няма да ви излезе скъпо.

Моят съвет е да си закупите винетка, веднага след влизането в Чехия, защото карането без такава може да ви донесе глоба до 5000 CZK. Винетките в Чехия важат за магистрални участъци, които са маркирани със знак за магистрала, а тези магистрали, където шофирането е безплатно имат допълнителен малък знак, че такса не се събира. Mожете да разгледате официалния сайт с повече информация за пътищата в Чехия от тук.

Цените на горивата в Чехия са идентични с тези в България, като дизелът и бензинът са дори почти еднакви като стойност – около 1.05-1.06 EUR. Така че нито горивата, нито цените на винетките биха ви се сторили високи в Чехия. След като получихте тази ценна информация, можете без проблем да се отправите към Златна Прага.