Цени и заплащане на винетките в Швейцария

Ако сте се насочили към Швейцария за зимната си почивка, то е добре да се информирате предварително относно цените на винетките и тяхното заплащане при пътуване в страната им.

Винетките са задължителни в Швейцария за всички 1-во и 2-ро класни пътища, като тя може да бъде закупена само за период от една година, валидна от 1ви декември на предходната, до 31 януари на следващата – 14 месеца. Като ако преминавате през тунелите – Grand St. Bernhard Tunnel и Munt la Schera, се налага допълнително заплащане.

Цените на винетките в Швейцария са в зависимост от категорията, като за мотоциклети и автомобили с максимално общо допустимо тегло до 3. 5 тона, цената е 37 евро, а за ремаркета със същото максимално допустимо тегло се налага закупуването на отделна винетка, която е със същата цена. Швейцарските винетки могат да се закупят на обичайните за целта, места – граници, бензиностанции и др.

Ако желаете да получите повече информация за пътищата в Швейцария, посетете ето този сайт.

Относно горивата там, бензин 95 и 98 октава и дизел има навсякъде, но автогаз LPG е наличен на ограничен брой места. В Женева има общо 6 газостанции, които можете да проверите ето тук – Горивата в туби са разрешени.